[H] Brașov

BLOG GRUP DE SUPORT[H]

Grupul de suport este despre un spațiu creat de oameni pentru oameni, spațiu deschis la discuții, întrebări și exprimare liberă. În același timp, prin intermediul grupului de suport se creează oportunități pentru dezvoltarea individuală și comunitară. Oamenii au oportunitatea să se cunoască și să dezvolte relații cu persoane asemănătoare lor.

Citește mai mult

În cadrul grupului se oferă siguranța necesară pentru dezvoltarea diferitelor aspecte ale personalității umane, unde membrii își pot exprima și împărtăși o gamă variată de emoții și trăiri, fără teama de judecată și respingere din partea celorlalți. Ei pot vorbi liber despre nesiguranțele și conflictele personale și pot găsi împreună, soluții adecvate dezvoltării lor. Simplul fapt că se oferă posibilitatea de exprimare, transmite mesajul că nu suntem singuri și că fiecare om are probleme. De cele mai multe ori, împărtășirea unei probleme poate crea eliberare și dizolva tensiunea psihică.


Prin prezența la grup se transmite validarea existenței și experienței fiecărui om.

Curajul și deschiderea individului și disponibilitatea celorlalți de a asculta, determină creșterea stimei de sine, a sentimentului valorii personale, acceptării și iubirii de sine, cu scopul diminuării nevoii de validare externă. Nevoia de validare lasă persoana vulnerabilă la concepțiile, ideile și judecata celorlalți. O stimă de sine sănătoasă ajută la diferențierea mesajelor și comportamentelor adecvate sau denigrante. Persoana știe să facă diferența și să gestioneze cu ușurință diferitele experiențe sociale care ar putea să îi amenințe siguranța.


Comunicarea este esențială atât pentru dezvoltarea individului, cât și pentru crearea unor relații sănătoase cu ceilalți membrii ai comunității. Prin intermediul comunicării se ajunge la clarificări în legătură cu apartenența la gen, identitate personală, atracție romantică, homofobie internalizată și alte subiecte legate de comunitate. În același timp, se dezvoltă sentimentul de apartenență la un grup de oameni, la o comunitate deschisă și primitoare, care oferă șansa vindecării sentimentului de singurătate și inadecvare, apărute în urma respingerilor și hărțuirii. În cadrul grupului există posibilitatea accesării potențialului personal și a acceptării propriei persoane. Fiecare om se poate clarifica în legătură cu nevoile, dorințele și valorile personale.


Prin intermediul grupului se dezvoltă legături autentice între persoane cu vârste și experiențe de viață diferite, care își împărtășesc trăirile și informațiile legate de comunitatea LGBTQAI+ și nu numai, cu consecințe pozitive pentru întreaga comunitate. Oamenii se susțin și se inspiră reciproc pentru a fi și trăi mai bine.

Roata/Cercul emoțiilor de Plutchik
Cum să explorezi și să aprofundezi emoțiile, cu ajutorul unei liste, folosind roata emoțiilor. Modelul Emoțiilor creat de Plutchik oferă o modalitate logică pentru a-ți înțelege emoțiile.
Managementul stresului
Un articol despre ce înseamnă “stres”, ce este stresul psihologic, care sunt mecanismele de adaptare la stres si metode de gestionare a stresului.
Cum să renunți la un mecanism de coping (de adaptare)
Mecanismele de coping (de adaptare), procese care ajută la gestionarea stresului sau creează adaptare la stres, ne permit să supraviețuim circumstanțelor stresante din viață. Dar acest lucru este mai complicat de atât, deoarece jumătate din mecanismele de coping pe care le considerăm sănătoase, nu sunt așa.
Curaj
Prin intermediul curajului, ne conectăm cu ceilalți oameni și putem crea legături autentice, din punct de vedere emoțional, fizic și spiritual. Nevoia de conectare este la fel de reală ca orice altă nevoie umană, iar relațiile noastre ne modelează biologia și experiențele.
Exercițiu: ce are nevoie copilul interior/ partea emoțională să audă de la tine
Ce are nevoie copilul interior/ partea emoțională să audă de la tine. Exercițiu preluat de la Dr. Nicole LePera, the.holistic.psychologist
Ce este rușinea toxică și ce poți face în privința acesteia
Rușinea este un subiect de discuție popular în această perioadă, când profesioniști din domeniul sănătății mintale ne atrag atenția în legătură cu efectele rușinii asupra sănătății și a stării noastre de bine. Dar poate fi dificil de identificat felurile în care rușinea toxică ne afectează viața și relațiile, mai ales relația cu sinele.
Vulnerabilitate/ perfecționism
Pornind de la această definiție, nu este de mirare că plasăm vulnerabilitatea în partea opusă a ceea ce înseamnă a fi puternic. Considerăm că a fi puternic este o obligativitate, ne tensionăm și considerăm că orice emoție este dovadă de slăbiciune. Astfel ne creăm o versiune idealizată a propriei persoane care trebuie să fie perfectă (iar fiecare om are ideea sa legată de perfecțiune).

ABONEAZĂ-TE!


[H] BRAȘOV

NEWSLETTER